2019-es Téli gumiabroncs teszt

Mint minden évben, így idén is megjelent a híres német ADAC téli gumiabroncs teszt.
A 2019-es ADAC téli gumiabroncs tesztben a gyártók 185/65 R15 T méretű gumiabroncsait tesztelték személygépjármű téli gumiabroncs kategóriában.

Az idei ADAC téli gumiabroncs teszten személygépjármű gumiabroncs kategóriában a szakemberek 18 kritérium alapján osztályozták a téli gumiabroncsokat.
Az eredményeket tekintve:
-Háromszor: jó
-Tízszer: kielégítő
-Egyszer: megfelelő
-Kétszer: hiányos

A két prémium márka, a Dunlop WinterResponse 2 és a Pirelli Cinturato Winter ért el “jó” minősítést. Második helyen a Michelin csoporthoz tartozó Kleber Krisalp HP3 foglal helyet. A teszt során a sikeres Continental WinterContact TS860 jeges úton mutatott hiányosságokat. Havas útviszonyok között a Michelin és a Goodyear termékei érnek el jobb eredményt.

A teszt során a Toyo Snowprox S943 csalódást okozott rossz kanyarodási tulajdonságai miatt. Az ADAC 2019-es téli gumiabroncs tesztjén a Davanti Wintoura gyengeségeket mutat nedves úton emellett aquaplanning, azaz vízen való felúszási viselkedése is alacsony.

Következzen az ADAC 2019-es téli gumiabroncs teszt eredményei:

 

Márka – Mintázat ADAC
Minősítés
Száraz út Nedves
Út
Jég Zajszint
Komfort
Üzemanyag
fogyasztás
Kopás
 1. Dunlop Winter Response2
+ + + + + + o +
 1. Kleber Krisalp HP 3
+ + + + + + o +
 1. Pirelli Cinturato Winter
+ + + + + + o +
 1. Continental WinterContact TS860
o + + + o o + +
 1. Hankook Winter i*cept RS2
o + + + o o o +
 1. Michelin Alpin A4
o + + 0 + o o +
 1. Falken Eurowinter HS01
o o + o o o + +
 1. Vredestein Snowtrac 5
o o o o + o + +
 1. Goodyear UltraGrip 9
o + + o + o + +
 1. Nokian WR D4
o o o + + o + o
 1. Gislaved Euro*Frost 6
o o o o + o + +
 1. Kumho WP51 Wintercraft
o + + + o o + o
 1. Wiking WinTech
o + o + + o + +
 1. Sava Eskimo S3+
e e o + + o + +
 1. Toyo Snowprox S943
o o + o + +
 1. Davanti Wintoura
o e + o + +


Jelölések jelentése:
+ – Jó
o – Megfelelő
e – Elégséges
–  – Elégtelen

Összegzés:

-Élmezőny:
-A jelenlegi első helyeket a Dunlop, Kleber és a Pirelli foglalja el.A Dunlop előnyei elsősorban a nedvességből, a hóból és az üzemanyag-fogyasztásból keletkeznek. A Kleber száraz útviszonyok mellett és kopásállóság tekintetében mutatott kiváló eredményt. A Pirelli erőssége pedig különösen nedves útviszonyok között mutatkozott meg.

-Középmezőny:
-A középmezőnybe 10 téli gumiabroncs került be a 2019-es ADAC téli gumiabroncs teszt során. Ezeknél a téli gumiabroncsoknál a kisebb hiányosságok döntöttek leginkább. A Continental WinterContact TS860 és a Hankook Winter i*cept RS2 jégen nyújtott teljesítményük miatt csúsztak le a dobogós helyekről. Száraz, nedves és jeges úton gyengeségeket mutatott a Falken Eurowinter HS01. Hóban nyújtott teljesítményük miatt kerültek a középmezőnybe a Michelin Alpin A4 és a Goodyear UltraGrip 9 típusok. A Vredestein Snowtrac 5 havas és nedves úton is gyengébbnek bizonyult versenytárasival szemben. Mint már megszokhattuk a Nokian WR D4 havon és jégen kiválóan teljesített de száraz és nedves úton valamint kopás szempontjából csak a kielégítő szintet érte el.

-A vesztesek
-Kielégítő besorolással nem túl meggyőző a Sava Eskimo S3+ gumiabroncsa. Száraz utakon nem túl meggyőzőek vezetési tulajdonságai. A Toyo Snowprox S943 csalódást okozott hóban különösen kanyarodáskor. A Davanti gumiabroncs nemrég óta kapható a német piacon de a tesztek során nem bizonyult meggyőzőnek.

 

Végeredmény:
-A leminősítések fő okai a nedves vagy havas úton nyújtott teljesítményre vezethetőek vissza. A Continental és a Hankook modelljei a jég miatt csúsztak lejjebb. A Sava száraz úton mutatott gyengébb teljesítményt.